خبرگزاری فارس: رئیس پژوهشکده حقوق خصوصی پژوهشگاه قوه قضائیه گفت: با هدف بهبود کیفیت در امر قضا و گسترش فرهنگ حقوقی در کشور سامانه آراء قضایی به زودی راهاندازی میشود.
به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری فارس، حجتالله ابراهیمیان رئیس پژوهشکده حقوق خصوصی پژوهشگاه قوه قضائیه در نشست خبری امروز خود اظهار داشت: در قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی یکی از ارکانی که در ارتباط با برنامههای بلندمدت قوه است مربوط به حکم ۲۱۱ فصل ۸ میشود که در بند د این ماده مأموریت مهمی به قوه قضائیه محول شده که اجرای آن همکاری جامعه قضایی و جامعه علمی ـ دانشگاهی را طلب میکند.
وی افزود: براساس بند د ماده ۲۱۱ به منظور گسترش فرهنگ حقوقی ـ قضایی نهادینهسازی رفتارهای قانونی کاهش دعاوی حقوقی باید تا سال دوم برنامه ترتیبی اتخاذ شود که ضمن حفظ حریم خصوصی اشخاص آراء به صورت برخط در دسترس مردم و صاحبنظران قضایی قرار بگیرد.
ابراهیمیان تصریح کرد: انجام این مأموریت به معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضائیه محول شده و مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه ما را در این امر حمایت میکند.
رئیس پژوهشکده حقوق خصوصی پژوهشگاه قوه قضائیه شکلگیری رویه قضایی را یکی از اهداف مهم انتشار آراء عنوان کرد و اظهار داشت: انتشار آراء نه تنها راهحل منازعات را قابل پیشبینی میکند بلکه کاهش ورودیها به دستگاه قضایی را در پی دارد.
وی از اجرای آزمایشی فاز اول این مأموریت در دهه فجر خبر داد و گفت: فاز اول سامانه انتشار آراء به صورت آزمایشی در دهه فجر ارائه میشود و تمامی آراء به صورت موضوعی و براساس حروف الفبا در اختیار صاحبنظران قرار خواهد گرفت.
ابراهیمیان در ادامه اذعان داشت: ما باید تلاش کنیم تا یک ادبیات فاخر قضایی را به جامعه اسلامی ارائه دهیم توجه به ادبیات حقوقی قضایی سبب میشود تا بسیاری از مشکلات موجود در عرصه قضایی برطرف شود.
وی افزود: در این سامانه تمامی اشتباهات و یا برخی بیسلیقگیها در تنظیم متون قضایی بلافاصله منعکس خواهد شد به همین جهت قضات باید در ارائه آراء خود دقت کنند.
رئیس پژوهشکده حقوق خصوصی پژوهشگاه قوه قضائیه به فرمایشات رهبری در اینباره اشاره کرد و افزود: یکی از توصیههای رهبری این است که آراء باید به نحوی ارائه شود که اگر در معرض داوری قرار گرفت قوه قضائیه بتواند به خوبی از آراء خود دفاع کند و بدین صورت است که حفظ حقوق مردم و گسترش عدالت در کشور محقق میشود.
ابراهیمیان خواستار نقد جامعه علمی همراه با حفظ جایگاه قضات شد و گفت: ما از جامعه علمی توقع که به هنگام نقد جایگاه و موقعیت قاضی را رعایت کنند چرا که نقد علمی از سوی جامعه حقوقی با جنجال و عدم رعایت جایگاه تفاوت دارد.
وی سامانه آراء قضایی در ایران را پیشرفتهتر از سایر کشورها دانست و خاطر نشان کرد: ما در این سامانه همه نشانههایی را که رأی را قابل شناسایی و منتسب به افراد میکند حذف میکنیم و تصمیمات دادسراها را نیز در خصوص پروندههای کیفری از زمان قرار مجرمیت و کیفر خواست تا رأی دادگاه تجدیدنظر منتشر خواهیم کرد.
ابراهیمیان در پایان تأکید کرد: یکی از نکات مهم در این سامانه این است که قضات باید رأی را به گونهای صادر کند که موضوع نزاع در قالب چرخش کار در رأی صادره منعکس شود تا افرادی که شاهد رأی هستند از علت صدور رأی نیز مطلع شوند.