سید عبدالمجید اجتهادی اظهار کرد: سامانه سیات از سامانههایی است که از تکالیف قانون مبارزه با قاچاق است و از سال ۹۵ با تصویب آیین نامههای اجرایی مقرر شد که اجرایی شود.
وی افزود: در ابتدای دولت سیزدهم رئیس جمهور شهید با سفر به بوشهر به موضوع اموال تملیکی ورود کردند و با مشاهده وضعیت وخیم نگهداری کالاها، دستوراتی را صادر کردند.
مدیرعامل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی با بیان اینکه ساماندهی انبارها و قفسه بندی به خوبی صورت گرفت، گفت: یکی از برنامههایی که رئیس جمهور شهید پیگیر بودند اجرایی شدن سامانههای مبارزه با قاچاق بود.
اجتهادی با اشاره به رونمایی از سامانه سیات ادامه داد: با اتصال همه انبارهای این سازمان به شبکه هوشمند، ثبت دقیق صورتجلسه کشف، امکان صدور شناسه رهگیری و شناسه کالا و همچنین تعیین ارزش قیمت کالاها فراهم شد.
وی بیان کرد: تعامل خوب دولت و قوه قضائیه موجب شد هم ساماندهی و تعیین تکلیف کالاهای رسوبی که برخی از دهه ۷۰ باقی مانده بود تعیین تکلیف شود و هم اتصال سامانهها که مورد تاکید رئیس جمهور شهید بود به سرانجام برسد و فاز نخست سامانه سیات امروز به بهره برداری رسید.
مدیرعامل سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی با اشاره به همکاری دولت و قوه قضاییه در تسریع تعیین تکلیف کالاها گفت: سامانه یکپارچه اموال تملیکی (سیات) در راستای شناسهدار کردن کالاها در انبارها راهاندازی شد.
اجتهادی افزود: سامانه سیات یکی از پیچیدهترین سامانههاست که کار آن از بدو کشف کالای قاچاق آغاز میشود.
مدیرعامل سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی با اشاره به اینکه احصای کالاهای اموال تملیکی در قالب برنامه سیات است، عنوان کرد: این سامانه در مورد اینکه چه میزان کالایی در چه استانی کشف و بعد از صدور رای در کدام انبار نگهداری میشود، اطلاعرسانی میکند.
اجتهادی گفت: طبق قانون، کاشف باید اطلاعات پرونده را بهطور دقیق به سامانه سیات ارسال کند، درحالی که پیش از این تنظیم صورتجلسههای کشف و شناسه قبض دستی بود و اکنون الکترونیکی شده است.
به گفته مدیرعامل سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی، اکنون شناسه کالا و شناسه قبض برای همه کالاهای این سازمان در انبارها صادر میشود.
معاون وزیر اقتصاد با اشاره به همکاری قوه قضاییه در راهاندازی سامانه سیات، گفت: با اجرا شدن فاز دوم این سامانه بخشهای مختلف قوه قضاییه از جمله دادسراها و دادگاههای انقلاب به این سامانه متصل میشوند.
عبدالمجید اجتهادی با اشاره به بهرهبرداری از فاز اول سامانه یکپارچه اموال تملیکی (سیات) و پروژه تجهیز انبارها و آغاز عملیاتی طرح احصای کالاهای موجود در انبارها، گفت: همکاری قوه قضاییه در تعیین تکلیف کالاهای اموال تملیکی انکارناپذیر است و از آنجایی که راهاندازی سامانه سیات در قانون آمده، این موضوع همواره از جمله مطالبات شخص رئیس دستگاه قضا بوده است.
معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه راهاندازی این سامانه گامی موثر برای هوشمندسازی است، عنوان کرد: در این زمینه همه بخشهای قوه قضاییه از جمله سازمان بازرسی کل کشور همکاری لازم را با سازمان اموال تملیکی داشتند و پیگیر موضوع بودند.
وی ادامه داد: بخشی از ارتباط برخط سامانه سیات مربوط به سامانه CMS قوه قضاییه است که جلساتی نیز در این مورد برگزار شده است.
اجتهادی با تاکید بر اینکه سامانه سیات ارتباط بین سازمانهای مربوطه را در جهت سرعتبخشی تعیین تکلیف کالاها و شفافسازی دنبال میکند، اظهار کرد: مرکز فناوری قوه قضاییه نیز در زمینه راهاندازی سامانه ارتباط خوبی با سازمان اموال تملیکی داشته که امیدواریم تداوم یابد.
مدیرعامل سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی در ادامه، گفت: همانطور که در فاز اول رونمایی از سامانه سیات، ارتباط با تعزیرات و دستگاههای کاشف عملیاتی شد در فاز بعدی نیز اتصال این سامانه با بخشهای مختلف قوه قضاییه به خصوص دادسراها و دادگاههای انقلاب در دستورکار قرار میگیرد.
وی با تاکید بر لزوم همکاری کاشفین در اجرای درست سامانه سیات، افزود: اگر ارتباطات بین سامانهها و سازمانها برقرار شود، اما سازمانهای کاشف طبق آنچه که در قانون مبارزه با قاچاق است از طریق سامانه سیات، کد یکتا را در ابتدا به سازمان اموال تملیکی ارائه ندهند بخش بزرگی از کار ناقص میماند.
اجتهادی تصریح کرد: امیدواریم قوه قضاییه بهخصوص سازمان بازرسی کل و دادستانی کل کشور در جهت همکاری دستگاههای کاشف با سازمان اموال تملیکی، پیگیر این موضوع باشند تا این دستگاهها بهطور جدی موضوع را مدیریت کنند.
شفافیت و کاهش فساد از برکات سامانه سیات است
همچنین سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه شفافیت، تسهیل، سرعت رسیدگی، دقت و به حداقل رسیدن امکان فساد از برکات سامانه سیات است، گفت: تعیین تکلیف کالاهای اموال تملیکی در دولت سیزدهم، ۵۴۰ درصد رشد داشته است.
خاندوزی در حاشیه مراسم افتتاح فاز نخست سامانه یکپارچه اموال تملیکی (سیات) در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: سامانه سیات که امروز که فاز اول آن در ۳۱ استان کشور به بهره برداری رسید، سامانهای است که این امکان را فراهم میکند تا تمام کالاهایی که به تمامی انبارهای امول تملیکی در ۳۱ استان کشور وارد میشود با مشخصات دقیق و به صورت برخط و متمرکز قابل رصد باشد. بر این اساس رییس سازمان امول تملیکی در هر لحظه میداند چه اتفاقی در حال رخ دادن است.
خاندوزی افزود: قبل از سامانه سیات این امکان فراهم نبود و باید به صورت سنتی از استانهای مختلف گزارشگری میشد.
وزیر اقتصاد ادامه داد: شفافیت، تسهیل، سرعت رسیدگی، دقت و به حداقل رسیدن امکان فساد از برکات سامانه سیات است که امروز فاز اول آن به بهره برداری رسید.
وی اضافه کرد: این دستاورد، از نتایج تاکیدی بود که رییس جمهور شهید در مهر ۱۴۰۰ در جریان بازدید از انبارهای اموال تملیکی استان بوشهر داشت.
خاندوزی گفت: رییس جمهور شهید در آن بازدید، دستوری را صادر کرد و سپس رییس قوه قضاییه به موضوع ورود کرد و موجب شد که عملکرد اموال تملیکی در دولت سیزدهم نسبت به پیش از آن، شاهد ۵۴۰ درصد تعیین تکلیف کالاها باشد.
وزیر اقتصاد اظهار داشت: در حوزه اعاده کالاها به فعالان اقتصادی ۱۳۲۰ درصد و در حوزه فروش کالاها ۶۱۰ درصد در سه سال گذشته نسبت به دوره مشابه گذشته افزایش داشتهایم.
وی افزود: در حوزه انهدام کالاهای قاچاق ۳۳ درصد، در حوزه استرداد کالاها ۱۶۰ درصد، در حوزه وسعت انبارها ۳ برابر تمام دورههای پیش از این و در بخش قفسه بندی حدود ۲۰ برابر تمام ۳۰ سال گذشته رشد داشته ایم.
خاندوزی با اشاره به فروش برخط و آنلاین خرده فروشی کالاها بدون اینکه نیاز باشد مردم در مزایدههای حضوری در تهران، شرکت کنند، گفت: مردم میتوانند میتوانند به صورت برخط و آنلاین از منازل و شهرهای خود به صورت شفاف در مزایدهها حضور پیدا کنند.
وی اضافه کرد: حدود ۵۰۰ مورد فروش برخط به صورت کاملا شفاف انجام شده در حالی که مزایده حضور حدود ۱۱ مورد بود.
وی اظهار داشت: سامانه جامع تجارت مهمترین سامانهای است که در فاز اول سیات به سامانه اموال تملیکی متصل شده است، اما در فاز دوم سامانههای مربوط به تعزیرات و سامانههای مربوط به تعیین تکلیف پرونده ها، متصل میشود.