بسم الله الرحمن الرحیم
مراسم افتتاحیه بیست و یکمین همایش اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران(اسکودا)با میزبانی کانون وکلای دادگستری اراک – سه شنبه ۷/۸/۹۲
خیرمقدم دبیر همایش آقای عبدالوهاب شهبازی
ضمن خوش آمد گویی، به نمایندگی از هیات مدیره و بعنوان دبیر همایش از تمام دست اندرکاران تشکر کردند .
سخنان رئیس کانون اراک آقای صلاحی (کانون میزبان)
گزارش از تشکیل کانون استان مرکزی – وکلای این استان قبل از سال ۸۶ عضو اصفهان بودند و در خرداد ۸۶ با تلاشهای مستمر دست اندرکاران و همکاری کانون اصفهان مقدمات تشکیل کانون استان مرکزی فراهم و در تاریخ ۱۱/۱۱/۸۶ کانون مرکزی اولین انتخابات را برگزار و اعضای اولین دوره هیات مدیره انتخاب و کانون تشکیل یافت و تا کنون ۳ دوره انتخابات را برگزار نموده است که در دوره دوم ،مکان فعلی کانون خریداری شد. کانون وکلای دادگستری مرکزی دارای ۲۰۷وکیل ۵۳ کارآموز است .از آنجا که هدف از تشکیل اتحادیه ایجاد وحدت رویه و یکپارچگی می باشد این کانون در اردیبهشت ۸۷ به عضویت اسکودا در آمد. به دلیل پایان پذیرفتن هیات رئیسه اسکودا انتخابات در این شهر برگزار خواهدشد امید است کسانی را انتخاب کنیم که با شایستگی بیشتر در راستای اهداف اسکودا و اعتلای کانون و وکلا گام بردارند . امیدوا ریم نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کسب نظر از کانونها قوانینی به تصویب برسانند که صلاح کانونها در آن دیده شده باشد.
در یک دادرسی هنگامی که وکیل حضور دارد بر اساس وظیفه ،یار قاضی است و نیاز به همکاری قاضی و دستگاه قضایی و از طرف دیگر وکیل اجتناب ناپذیر است و انتظار ما این است که مسئولین جهت دستیابی به عدالت و حقیقت و شان کانونهای وکلا گامهای شایسته ای را بردارند.
سخنان رئیس اسکودا – آقای دکتر مندنی پور
اتحادیه در مرحله تکاملی خود دارد پیش می رود – هوای آسمان وکیل هوای تمام ابری است که آرزو می کنیم با نیت خیری که دوستان در جایگاه اجرایی دارند این نگاه به وکیل و حرفه وکالت جای خودش را عوض کند به نگاه مهربانانه تبدیل شود. ما می خواهیم که در کنار دستگاه قضا باشیم ، که خواهیم بود.ازباب نیت خاص و ارتباط خصوصی مسئولین قضایی با کانون تشکر میکنم . تحقق اجرای عدالت میسر نیست مگر با داشتن یک دستگاه قضایی مستقل و مردمی و مقتدر و دستگاه وکالتی مستقل –تا وکیل بتواند به وظایف قانونی خود عمل کند و از حقوق مردم دفاع کند. وکیل در مسیر حرکتی خودش وظیفه دفاع از حقوق اجتماعی را هم برعهده دارد گرچه نمی خواهیم وارد مسائل سیاسی شویم . بیش از ۶۰ سال از تاریخ استقلال می گذرد و ما همچنان با این استقلال نیم بند داریم پیش میرویم و دوست داریم در رابطه با اجرای عدالت با دستگاههای مختلف همکاری داشته باشیم . وکیل باید بدون دغدغه با رویارویی با صاحبان قدرت به راحتی وظایف خود را انجام دهد. یازده سال از برقراری اتحادیه میگذرد و مشکلات به تدریج در حال رفع شدن است.امیدوارم انتخابات هیات رئیسه اتحادیه به خوبی برگزار شود و افرادی که انتخاب می شوند بتوانند با تعامل با دستگاههای قضایی قانونگزاری و اجرایی کشور وظیفه خود را بخوبی در برابر انتخاب کنندگان خود در سراسر کشور انجام دهند.
سخنان نماینده ولی فقیه و امام جمعه اراک – ایت ا… دری نجف آبادی
امیدوارم این نشست بتواند در جهت اعتلای کشور و نظام موثر باشد . اصل برای وکلای متعهد، رضایت خداوند متعال و پاسخگویی در قیامت است. امام زمان شاهد اعمال ماست و اگر پرونده ای را قاضی یا غیر قاصی خارج از مسیر حق هدایت کند در قیامت باید پاسخگو باشد و خداوند مراقب همه است . وظیفه ما دفاع از حق با تشخیص در ست است . امیر المومنین ع سخنان بسیار ارزشمندی دارد که باید مورد توجه قراربگیرد. بحث حقوق بشر حدود ۶۰ سال است در غرب درست شده اما از صدر اسلام این بحث مطرح بوده است. نظام حقوقی ما بسیار قدرتمند و باارزش است. و باید ان را توسعه دهیم. نهاد مقدس اتحادیه وکلای کشور مسئولیت عظیمی در همه ابعاد دارد و باید بتوانیم از نظام پاسداری حکیمانه و عادلانه و منطقی بنماییم.آیا جنایتهای منافقان و ترور قابل اغماض است؟ قطعا کانون وکلا دفاع می کند . هم در امور داخلی و هم در امور بین المللی. مثلا در ماجرای زهرا کاظمی کانادا می خواست از این موضوع استفاده کند و ما را تحقیر کند در این موارد کانون وکلا می تواند کمک کند. تنها کار وکلا این نیست که از یک فرد دفاع کند .نهادی با عظمت کانون وکلا هم می تواند انتقاد کند هم می تواند از حقوق ملت دفاع کند. در امور داخلی باید با افراد خاطی درون دستگاه قضایی برخورد کرد اما دشمنان نباید از این موضوع سوء استفاده کنند . هوا ابری نیست نگویید هوا ابری است . دستگاه قضایی پسرخاله من نیستند . اقوام خودتان هستند. شما می توانید در نظام نقش آفرین باشید این اجلاس ها را یک مقدار حکیمانه تر برگزار کنید . اینجا جمهوری اسلامی ایران است.اینجا ایران امام خمینی است . ایرانی که قدیمها بود دیگر تمام شد اگر در آن چهارچوب فکر کنیم غلط است و کانون وکلا باید در این چهار چوب حرکت کند . آدمها با جداول حقوقی هم تعریف می شوند و وظیفه حکومت پاسداری از حقوق تمام آحاد جامعه است.
سخنان رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب اراک – حجت الاسلام عبدالهی
دادگستری کل استان ۱۲ حوزه و یک حوزه بخش دارد. ورودی دادگستری استان در سال ۹۱ – ۱۶۰ هزار پرونده بوده و ۶۰ هزار پرونده حل اختلاف بوده . جرایم خشن ما زیاد نیست اما استان ما از جهت فراوانی سرقت در صدر آمار است که باید بررسی شود که چرا در ۲۵ استان سرقت در صدر است که برای یک کشور اسلامی خیلی بد است. در دعاوی حقوقی، رتبه اول مطالبه طلب است و در خانوادگی طلاق توافقی حرف اول را می زند . اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران که مخفف ان اسکودا است من راجع به آن حرف دارم. آقای دکتر مندنی پور فرمودند آسمان وکلا تمام ابری است . به نظر من هم ابری است اما از نوع بخار نیست که از همین زمین بلند شده است. استقلال کانون وکلا زمانی فراهم می شود که خود کانون دستهایش را بالا بزند . هنوز یک نهاد نظارت گر پیش بینی نشده یک جراحی لازم است که باید انجام شود. یکی از وظایف قانونی کانون وکلا این است که کانونها در جهت ارتقای سطح علمی وکلا فعالیت کند ولی خیلی پیش پا افتاده است و هنوز کانون نتوانسته سطح علمی وکلا را با لا ببرد. یک مورد من ندیدم که هنوز یک وکیل بر اساس قانون مجازات اسلامی جدید کارش را پیگیری کند اما زندانی ها خیلی سریع به قانون جدید استناد می کنند. در این همایشها جای این کمیته خالی است . اعتقادم به این است که کانون همیشه نباید به دنبال کشف تخلف وکیل باشد و ندیدم که تا حالا کانون در این خصوص وکیلی را به دادگاه بفرستد.
سخنان استاندار مرکزی – آقای مهندس مقیمی
امیدواریم این نشست بتواند اهداف برگزار کنندگان را در پی داشته باشد. از نظر حقوقی بدلیل وکلای خوبی که در استان داریم و مشاوره هایی که با صنعت گران ما دارند از لحاظ حقوقی وضعیت خوبی دارند و بدلیل استفاده از وکلای استان توانسته اند به حق خود برسند. صنعت گران ما و کسانی که برعلیه صنعت گران ما دعاوی مطرح کرده اند که محکومین و چه حاکمین به دلیل دفاع خوب وکلا تبعیت کرده اند. این نشانه استقلال وکلای این استان است. امیدواریم بتوانیم این مسئله را حل کنیم که در هرجای کشور مردم به راحتی وکیل اختیار کند وکیل بتواند به راحتی از موکلش دفاع کند. امروز شرایط ما در کل کشور به گونه ای است که وکلا بتوانند موجبات رسیدگی عادلانه را فراهم کنند . خیلی از مردم به حقوق خود و دفاع از آن واقف نیستند و وکلا هستند که با دانشی که دارند به راحتی صحبت های موکل را می شنوند و برای دادگاه بازگو می کنند و قاضی می تواند بخوبی اقدام به صدور رای نماید. رسیدن به احکام عادلانه نیاز به وکلای مبرز دارد که از حقوق مردم دفاع کنند.
دکتر مندنی پور
سلام مجدد.یک توضیحی را در این ارتباط خدمت ایت ا…دری نجف آبادی و مقام محترم رئیس کل دادگستری استان مرکز ی اشاره داشتم به شرایط وکلا. برداشت آقای دری نجف آبادی چیز دیگری بود. ما هم دغدغه داریم که وکیلمان به معنای واقعی وظیفه خودش را بشناسد . در کانون نظارت تامه هست حتی در لباس پوشیدن وکلای دادگستری که تذکر داده می شود اما ما هم درد داریم شما با نگاه خود نگاه می کنید که منصفانه است . استثنا ها می توانند مشکل ساز باشند . مشاهده شده که یک دادیار تازه به کار استخدام شده دستور می دهد سروکیل آبرومندی را با نمره یک بتراشند و بازداشتش کنند. موارد اینگونه را داریم اما دوست هم داریم که در یک فضا ی تعامل حرکت کنیم .از جانب ما سخن فرمودید. ما بارها اعلام کردیم که وکلای دادگستری آماده هستند از کیان کشور ولو ورای مرزها دفاع کنند . کانون به عنوان یک مجموعه بزر گ آمادگی خود را اعلام می کند و این می تواند بعنوان یک افتخار تلقی شود . اگر می گوییم هوای وکیل ابری است چون وکیل با مشکلات عدیده ای روبروی می شود. امید وارم زمینه همکاری فراهم شود. و این نباشد که این نگاه باشد که تصور دیگر ی شود . نظارت عالیه در کانون وجود داشته و دارد. کانون وکلا به وظیفه قانونی خودش عمل خواهد کرد و به عنوان یک واقعیت نقش وکیل دادگستری اگر در جامعه نهادینه شود به نفع حق و عدالت است.
سخنان میهمان ویژه – آقای دکتر کاتوزیان
قبل از اینکه اینجا بیایم احساس می کردم اوضاع آرام است اما وقتی امدم نظرم عوض شد .پس گرفتن قانون جامع وکالت و تجدیدنظر در آن و حضور رئیس جمهور که حقوقدان هستند فضا آرام شد ه اما این موقتی است خواهش می کنم این موقعیت را از دست ندهید . ما نند یک آتش بس است که شرایط دارد . اختلافات را کنار بگذارید . شما احتیاج به خود سازی دارید تا انتقادها برطرف شود . به اعتقاد من یک منشور اخلاقی ضرورت دارد تا تکالیف وکالت در دادگاه یا نظام حقوقی کشور را تبیین کند. من پیشنهاد می کنم اسکودا پیشقدم شود . در امریکا از استادان برجسته حقوق تقاضا می کنند یک دستورالعملی برای هر شاخه حقوق بنویسند که ۹۰ در صد آراها براساس آن صادر می شود.شما هم باید این کار را انجام دهید. از وکیل بخواهید عواقب هر کار را به موکل گوشزد کند و زائد بر آئین نامه حق الوکاله نخواهد. من هم وکیل دادگستری هستم گرچه وکالت نمی کنم اما سمتش را دارم .وجود این منشور ضرورت دارد و باید برای کسانی که آن رعایت می کنند یک امتیازاتی قائل شوید . این که یک وکیلی ادعا کند من همه چیز می دانم وضع خوبی برای وکلا بوجود نمی آورد. وکلا باید رتبه داشته باشند . وکیل باید دادخواست را طوری بنویسد که قاضی بتواند از روی آن رای دهد ویا با یک تغییراتی آن رای بعنوان رای بنویسد.
این کارها قدرت شما را زیاد می کند. عذر خواهی می کنم اگر جانب وکلا را نگرفتم .