به گزارش روابط عمومی اسکودا، دکتر جعفر کوشا، رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران در این مراسم دکتر محمد آشوری، پیشکسوت حقوق جزای کشور را از جمله اساتیدی توصیف کرد که در طول زمان هرگز تغییر نکرد و شخصیت و منش والای خود را حفظ کرد و به الگویی برای دانشجویان تبدیل شد و گفت: تجلیل از استاد آشوری به معنای استقرار آیین دارسی منصفانه است.
عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به حس میهندوستی دکتر آشوری گفت: عبدالله ریاضی، رئیس مجلس شورای ملی وقت با بورسیه دانشجویانی از جمله استاد آشوری و الماسی مخالفت میکرد. ریاضی معتقد بود دانشجویانی که برای تحصیل به خارج از کشور اعزام میشوند همانجا ماندگار میشوند، در حالی که چنین اتفاقی برای بسیاری از اساتید حقوق نیفتاد و به کشور بازگشتند.
وی تصریح کرد: دکتر آشوری از جمله اساتیدی بود که در اوایل انقلاب بنا به ملاحظاتی که بر فضای سیاسی کشور در اوایل انقلاب حاکم بود از دانشگاه کنار گذاشته شده و محدود شد اما هیچگاه انگیزه خود را برای تربیت دانشجویان از دست نداد.
دکتر کوشا با اشاره به صفات لازم برای رسیدن به درجه استادی گفت: استاد بودن تنها به امر ترجمه، تدریس و تالیف خلاصه نمیشود. امر تدریس در دانشگاه مولفههای متعددی دارد که همه اساتید از چنین مولفههایی برخوردار نیستند. چهبسا رفتارهایی از جانب برخی اساتید به چشم میخورد که منجر به آزار دانشجویان میشود. استاد باید بهمانند یک باغبان برای دانشجو باشد که منجر به شکوفاییاش شود. استاد آشوری جزو معدود اساتید شایسته و ارزنده در این زمینه هستند.
رئیس اسکودا با بیان اینکه استاد دانشگاه باید به نحوی عمل کند که الگوی دانشجوی خود باشد و دانشجو از او درس بگیرد، خاطرنشان کرد: استاد آشوری در بحث کیفری و جرمشناسی فعالیت داشت و با وجود مدیریتهای سخت افراطی موجود، مظلومانه، اما استوار به فعالیت پرداخت.
این حقوقدان و وکیل دادگستری با تاکید بر تعالیم دکتر آشوری توضیح داد: بازپرسی که در محضر استاد آشوری شاگردی کرده باید به آموزشهای ایشان احترام بگذارد و بلاجهت دستور بازداشت متهم را صادر نکند، چرا که حقوق متهم یکی از مولفههای مهم در تدریس استاد بود.
دکتر کوشا در ادامه با اشاره به اینکه چنین جلسات بزرگداشتی نباید بهشکل صوری برگزار شود، بلکه باید ایدهها و اندیشههای استاد آشوری در آن مورد کاوش و بررسی قرار گیرد، یادآور شد: ما در کشور باید به دادرسی منصفانه برسیم. تجلیل از استاد یعنی ایجاد و استقرار آیین دادرسی منصفانه که طی آن متهم حق اختیار وکیل را داشته باشد و وکیل دادگستری بتواند در تمامی فرایند دادرسی حضور یابد، چرا که وکیل جزئی از مراحل آیین دادرسی عادلانه به شمار میآید.
رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران در پایان با بیان اینکه نگاه دکتر آشوری این است که برای ساختن یک جامعه ایدهآل و استقرار عدالت در آن، باید ساختار، مجری و اساتید ارزندهای برای استقرار عدالت داشته باشیم، خاطرنشان کرد: دادرسی منصفانه از حقوق اولیه یک جامعه بهشمار میآید. ایدههای دکتر آشوری در بحث آیین دادرسی باید سرلوحه کار قضات قرار بگیرد و در عین حال دانشجویان نیز با عدالت آشنا شوند تا در مقام بازپرس و قاضی، حقوق متهم را رعایت کنند.
پخش کلیپ پیام دکتر حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و سخنرانی دکتر محمد آشوری، دکتر سعید حبیبا معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان، محمد نسخه چی رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین، دکتر باقر ساروخانی پدر جامعهشناسی ارتباطات ایران، دکتر نسرین مصفا رئیس هیأت مدیره انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد و عضو هیات علمی دانشگاه تهران و دکتر قاسمزاده رئیس دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) از دیگر بخشهای این مراسم بود.
در پایان این مراسم نیز لوح تقدیری به پاس قدردانی از دکتر محمد آشوری به این پیشکسوت حقوق جزا اهدا شد.
رئیس اسکودا همچنین پیش از شرکت در آیین نکوداشت دکتر محمد آشوری با حضور در کانون وکلای دادگستری استان قزوین در نشستی با رئیس و اعضای هیات مدیره این کانون، به بحث و تبادل نظر درباره مسائل صنفی و وکالتی پرداختند. دکتر کوشا همچنین از کتابخانه کانون قزوین که در حال تکمیل است نیز بازدید کرد.