به گزارش روابط عمومی اسکودا به نقل از کانون وکلای دادگستری استان همدان، دکتر مهدی غلامی جلال ادامه داد: وکلای بسیاری در سرتاسر جهان در راستای فعالیت حرفهای و اجتماعی خود با چالش سلب آزادی مواجه هستند و دچار تهدیدات فراوان جسمی و روحی از طرف افراد قرار میگیرند که وکلای کشور ما نیز متاسفانه از این معضل مستثنی نیستند.
وی با اشاره به اینکه باید قوانینی وضع شود که از وکلای دادگستری در برابر تهدیدات و فشارها محافظت کند، خاطرنشان کرد: تقویت قوانین حمایتی، آموزش کارآموزان و وکلای جوان درخصوص چگونگی برخورد با تهدیدات، جلوگیری از تخدیش و تخریب چهره وکیل در رسانههای جمعی از مهمترین راهکارهای کاستن از چالش وکلای در معرض خطر است.
شایان ذکر است، آمارها حکایت از روند رو به رشد جرایم خشن علیه وکلا دارد؛ قتل وکلا، ضرب و جرح با چاقو، آتش سوزی عمدی خودرو، تعلیق وکلا از اشتغال به حرفه وکالت و… از جمله مواردی هستند که در این مدت نسبت به سالهای گذشته به نحو چشمگیری افزایش داشته است. به طوری که در سال ۹۶ دو مورد، سال ۹۷ پنج مورد، سال ۹۸ دو مورد، سال ۹۹ شش مورد، سال ۱۴۰۰ شش مورد، سال ۱۴۰۱ پانزده مورد، سال ۱۴۰۲ هفت مورد و سال ۱۴۰۳ دوازده مورد قتل، سوء قصد ویا تهدید از سمت وکلا ثبت شده است.
اگرچه آمار ارائه شده بخش کوچکی از میزان خشونت علیه وکلای دادگستری است، اما همین مقدار نیز نسبت به سالهای متمادی گذشته بی سابقه بوده است.
علت نامگذاری روز وکلای در معرض خطر
۲۴ ژانویه سال ۱۹۷۷ چهار وکیل اسپانیایی به همراه یک کارمند، در محل کار خود توسط نئوفاشیستهای اسپانیا به قتل رسیده و هشت نفر دیگر به شدت زخمی شدند، این حادثه به کشتار آتوچا معروف شد و بنای یادبودی برای وکلای کشته شده در میدان آنتونی مارتین مادرید ساخته شد.
از سال ۲۰۱۰ روز ۲۴ ژانویه (۴ بهمن) بهنام روز جهانی وکلای در معرض خطر (Day of Endangered Lawyer) نامگذاری شدهاست: زمانی برای انعکاس امنیت شخصی و حرفهای وکلا در سراسر جهان.
هدف از این روز جهانی جلب توجه جامعه مدنی و مقامات دولتی به وضعیت وکلا در یک کشور خاص به منظور افزایش آگاهی در مورد تهدیداتی است که آنها در انجام حرفه خود با آن مواجه هستند. پس از بررسی وضعیت وکلا در تونس، فیلیپین، هندوراس، چین، مصر، پاکستان، آذربایجان، کلمبیا و افغانستان روز وکیل در معرض خطر در سال ۱۴۰۲ (۲۰۲۴) به وضعیت وکلا در ایران نیز اختصاص یافته است.