• امروز : شنبه - ۸ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : 19 - شوال - 1445
  • برابر با : Saturday - 27 April - 2024
6
رئیس کانون وکلای دادگستری گیلان:

نهاد وکالت یکی از ارکان قدرت و جامعه مدنی است

  • کد خبر : 42909
  • ۰۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۴
نهاد وکالت یکی از ارکان قدرت و جامعه مدنی است
آیین تحلیف کارآموزان وکالت کانون وکلای دادگستری گیلان عصر چهارشنبه 29 آذر ماه 1402 در تالار گلستان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اسکودا به نقل از کانون وکلای دادگستری گیلان، کارآموزان وکالت کانون گیلان (ورودی سال ۹۹) با پایان دوره‌های آموزشی و قبولی در آزمون اختبار، طی این مراسم که با برگزاری آیین تحلیف و ادای سوگند همراه بود، واردشدن به جمع وکلای پایه یک دادگستری را جشن گرفتند.

در این مراسم علیرضا امانی، رییس کانون وکلای دادگستری گیلان ضمن ابراز خرسندی از موفقیت و آغاز بکار رسمی ۱۰۵ نفر از پذیرفته شدگان آزمون کارآموزی وکالت ورودی سال ۱۳۹۹ در این کانون اظهار کرد: شما عزیزان تا ساعتی دیگر پس از ۱۸ ماه تلاش و علم‌آموزی به کسوت وکیل پایه‌یکم نایل می‌شوید و کانون وکلای دادگستری گیلان از این پس با برخورداری از ظرفیت کاری شما وکلای جوان آینده بهتری پیش‌رو خواهد داشت.

وی افزود: نهاد وکالت، تنها نهاد صنفی مستقل و به تعبیری کهن‌ترین نهاد مدنی ایران است. تلاش‌های زیادی جهت تهدید و تحدید آن صورت می‌گیرد. حال اینکه این اتفاق‌ها چرا و توسط چه اشخاص یا افرادی رخ می‌دهد محل تأمل و بررسی است؛ اینکه آیا کسانی که در این وادی اثرگذارند، صلاحیت ورود و اظهارنظر دارند؟ آیا در فرض وجود صلاحیت، وظیفه این کار را دارند و در نهایت در فرض وجود وظیفه، آیا این وظیفه ذاتیِ آنان است یا فرعی؟ همه اینها سئوالات و ابهاماتی است که کمک می‌کند به چرائی موضوع پی ببریم.

امانی با تاکید بر استقلال کانون وکلا گفت: این استقلال امری است پذیرفته در همه‌ دستگاه‌های حقوقی متمدن دنیا و این استقلال قرار است تا ما وکلاء را برای ارائه‌ خدماتمان و یا به بیان بهتر، نمایندگی‌کردنمان از دیگران آزاد بگذارد و می‌خواهد خود را در برابر قدرت خارجی مصون بدارد. بنابراین باید اذعان داشت که نهاد وکالت یک صنف نیست، بلکه یکی از ارکان قدرت و جامعه مدنی است؛ بدین جهت است که همواره مورد حمایت و احترام دولت‌های پیشرفته قرار دارد.

وکالت موجب شناخت حق دفاع در راستای تأمین حقوق مردم است

رییس کانون وکلای دادگستری گیلان ادامه داد: اما متأسفانه در جامعه ما این نگاه کاملا متفاوت است. عدم آگاهی و اشراف کافی بسیاری از صاحب‌منصبان به جایگاه وکالت و مهم‌تر از آن تأثیر‌پذیری آنان از برخی افراد که دچار تعارض منفعت شدید با نهاد وکالت هستند موجب شد تا فشارهای بیرونی هر روز بیشتر و حلقه‌ ترسیم‌شده حول کانون‌های وکلا، تنگ‌تر شود که از جمله این اقدامات می‌توان به وضع قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، اعطاء مجوز به شرکت‌های خصوصی جهت بهره‌‌مندی از خدمات نمایندگان حقوقی، تلاش در جهت تکلیف کانون‌های وکلا به صدور، تمدید و ابطال پروانه‌ وکالت از طریق سامانه تعریف‌شده‌ وزارت اقتصاد و دارایی، تصویب طرح تحقیق و تفحص از کانون‌های وکلا، استفاده از کلیدواژه‌ «انحصار»، مسایل و مشکلات راجع به آئین‌نامه لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۴۰۰ اشاره کرد.

امانی خطاب به وکلای جدید گفت: کارآموزان محترمی که در شرف اتیان سوگند و پوشیدن ردای مقدس وکالت هستند، بدانید این کسوت، حاصل ده‌ها سال مجاهدت و پیگیری بی‌دریغ افرادی است که با شناخت فلسفه وکالت و لزوم استقلال این تشکیلات صنفی، آن را با چنگ و دندان حفظ کرده‌اند.

وی وکالت را موجب شناخت حق دفاع در راستای تأمین حقوق مردم، دادرسی عادلانه و برابری سلاح‌ها و انتقال رسالت دفاع از حق و قانون به وکیل دادگستری دانست و خاطرنشان کرد: بالتبع واگذاری این رسالت، به عنوان امانت از طرف جامعه به وکیل وظیفه‌ او را بسیار سنگین خواهد نمود. تحمل این ار جز با مسلح‌شدن به قابلیت‌ها و اوصاف و ویژگی‌های شخصی و حرفه‌ای ممکن نیست. بنابراین بی‌جهت نیست که وکیل دادگستری شرف خود را در سوگند حرفه‌ای و از ابتدای شروع به کار وکالت وثیقه رعایت قانون و انصاف و درستکاری قرار می‌دهد تا بدون اثرپذیری از اغراض شخصی و سیاسی، وظیفه خود را انجام دهد.

رییس کانون وکلای دادگستری گیلان در پایان وظایف وکیل را این چنین برشمرد : احترام به قوانین و نظامات، احترام به مردم، احترام به مقامات قضایی، احترام به همکار، اهمیت عدالت و احقاق حق، احتراز از سیاسی‌کاری، احتراز از انتقام جویی، راستی و درستی و صداقت، مطالعه و مشاوره.

اگر نشود به کانون وکلا اعتماد کرد پس به هیچ نهاد دیگری هم نمی‌شود

دکتر لعیا جنیدی حقوقدان و وکیل دادگستری نیز در این مراسم گفت: وکلا روح مرجع و راهبران جامعه بوده و جدای از جایگاه صنفی، معتمدان اجتماعی مردم هستند.

وی ضمن ابراز خرسندی از حضور در شهر رشت و در جمع خانواده کانون وکلای دادگستری گیلان گفت: شما در این لحظه کارآموز و بلافاصله پس از ادای سوگند و تحلیف یک وکیل هستید و وظیفه سترگ و خطیری برعهده شماست  راه سختی را طی کرده‌اید و آزمون‌های متعددی را پشت‌سر گذاشتید و اکنون هر یک از شما یک متخصص در علم وکالت و حقوق هستید و مسیری در جهت ساختن یک ایران بهتر را برگزیده اید؛ این گام در عین مهم‌بودن، بسیار پرچالش است.

جنیدی که معاونت حقوقی رییس جمهور در دولت دوازدهم را بر عهده داشت، با اشاره به قاعده تفکیک قوا در قانون اساسی گفت: تفکیک قوا لازمه قدرت عمومی و سیاسی است و به قول دکتر کاتوزیان حکایت قدرت، حکایت آب است که حجم زیاد آن می‌تواند به مانند یک سیل بنیان‌کن عمل کند. طبع قدرت نیز همین‌گونه است و تفکیک قوا می‌تواند چنین نتیجه‌ای داشته باشد.

این حقوقدان خطاب به کارآموزان خاطرنشان کرد: کار شما در ارتباط تنگاتنگ با قوه قضائیه است و این نهاد باید به صورت پیش‌فرض استقلال داشته باشد و مستقل از دو نهاد دیگر کار کند تا قوانین توسط مقامات اجرایی انجام شود. این نهاد نه فقط خودش باید مستقل عمل کند بلکه اجزای این نهاد هم باید بتوانند مستقل عمل کنند. به غیر از جنبه نهادی از جنبه فردی نیز این استقلال مهم است. به همین جهت اصل ۱۶۴ قانون اساسی اشاره می‌کند برای اینکه مطمئن بشوند قاضی تحت تاثیر ملاحظات شخصی نیست. یا در ماده ۹۱ قانون آیین دادرسی مدنی که به رد دادرس اشاره دارد و موردی است که می‌تواند استقلال را تحت تاثیر قرار بدهد. این شروط برای آن است که خاطرجمع شویم بجز نهاد قدرت و مقامات که ممکن است اعمال نفوذ بر قاضی کنند، طرفین و موضوع دعوا هم روی قاضی موثر واقع نشوند.

جنیدی تاکید کرد: گاهی در زمینه استقلال که صحبت می‌کنیم شبهه به وجود می‌آید. استقلال و بی‌طرفی نباید طوری تفسیر بشود که یک درک نادرستی از آن ایجاد شود.

این استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران اضافه کرد: همه ما استقلال محاکم و کانون وکلا را به عنوان یک نهاد مستقل خود انتظام می‌خواهیم؛ به دلیل اینکه اعتقاد داریم باید به جامعه اعتماد کرد. در یک کشور باید به یک ملت اعتماد کرد و بنابراین باید به نهادها به ویژه نهادهای حرفه‌ای، حسب اینکه متخصص هستند و دانش و تجربه دارند بیشتر اعتماد کرد. به همین جهت اگر ما نتوانیم به وکلا و فضای حرفه ای‌شان اعتماد کنیم به چه کس دیگری می‌شود اعتماد کرد؟ کانون وکلا موجه‌ترین گروهی است که بشود به آن اعتماد کرد که قادر است اُمورش را خودش اداره کند و حسب آن دانشی که نسبت به قانون و نظامات دارد و قدرتی که در درک قانون و برای حفظ حقوق و آزادی‌ها دارد از راه تخصصی که به دست آورده است. مسلماً اگر نشود به آن نهاد اعتماد کرد، به هیچ نهاد صنفی دیگری هم نمی‌شود اعتماد کرد تا به آن دریچه‌ای ازخود انتظامی و خود مختاری بدهیم.

وی متذکر شد: همه ما باید بر عقیده استقلال نهاد وکالت تکیه کنیم. استقلال با چیزی که شما در ذهن‌ها از خودتان به جا می‌گذارید به دست می‌آید و شما سفیران درست استقلال خواهید بود. اما جامعه وکالت نیاز دارد که جایگاه خودش را اعاده کند. شما باید خودتان را طلایه‌داران جدید اعاده این جایگاه بدانید و برای این‌کار نیازمند آن هستید که اصول را رعایت کنید.

جنیدی در پایان با توصیه به لزوم رفتار متمدنانه در جامعه به عنوان یک وکیل گفت: ارزیابی پرونده‌های ارجاعی، صداقت داشتن در بیان نتیجه ارزیابی و درصد موفقیت و عدم اصرار بر تضمین نتیجه، امانتداری، رازداری، اجتناب از تعارض منافع و پرهیز از رفتار پرخاشگرانه و الفاظ اهانت‌آمیز در مواجهه با مقامات قضایی از جمله مواردی است که واجب است یک وکیل در رعایت آن کوشا باشد.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
لینک کوتاه : https://scoda.org/?p=42909
  • نویسنده : روابط عمومی اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران
  • 290 بازدید
  • بدون دیدگاه

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0
تماس باما