• امروز : جمعه - ۱۴ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : 25 - شوال - 1445
  • برابر با : Friday - 3 May - 2024
9
در نشست خبری رئیس و اعضای هیأت رئیسه کانون وکلای دادگستری استان قزوین مطرح شد؛

هشدار درباره اخراج کانون وکلای دادگستری ایران از  IBA با مصوبه اخیر مجلس در نقض استقلال نهاد وکالت

  • کد خبر : 41816
  • ۰۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۸:۰۴
هشدار درباره اخراج کانون وکلای دادگستری ایران از  IBA با مصوبه اخیر مجلس در نقض استقلال نهاد وکالت
نشست خبری رئیس و اعضای هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری استان قزوین در واکنش به «تلاش‌های مجلس یازدهم در جهت محدود کردن استقلال کانون‌های وکلا» برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اسکودا به نقل از کانون وکلای دادگستری استان قزوین، محمد نسخه‌چی در این نشست با بیان اینکه طرح‌های اخیر مجلس شورای اسلامی استقلال کانون وکلا را محدود خواهد کرد، گفت: نقش کانون‌های وکلا و وکیل دادگستری در آگاهی‌بخشی و آموزش قوانین از طرق مختلف بر کسی پوشیده نیست، امروز کانون‌های وکلا پس از قریب به ۹۰ سال فعالیت و ۷۰ سال استقلال وکالت، به‌عنوان یکی از ۲ بال فرشته عدالت، هدفی جز احقاق حق و اجرای عدالت ندارد.

وی ادامه داد: این نهاد به‌عنوان یک نهاد مدنی سال‌هاست به‌صورت مستقل از حاکمیت در اداره امور اجتماع و ارائه خدمات عمومی نقش داشته و کانون وکلا توانسته‌ با حفظ استقلال به‌ درستی نقش خود را در برابر قدرت عمومی در چارچوب قوانین و مقررات ایفا کنند.

رئیس کانون وکلای دادگستری قزوین اظهار کرد: در ادوار گذشته مجلس بر اساس سیاست‌های کلی نظام در جهت جلب مشارکت حداکثری ذی‌نفعان و نهادهای قانونی و تخصصی در فرآیند قانون‌گذاری در خصوص طرح‌ها و لوایح مربوط به نهاد وکالت، موضوعاتی راجع به این نهاد در کمیسیون‌های تخصصی با حضور نمایندگان مجلس و نمایندگان کانون وکلا بررسی می‌شد و ما در رابطه با موضوعات نهاد وکالت این فرصت را داشتیم که ماه‌ها و گاهی سال‌ها موضوعات را بررسی کنیم تا با در نظر گرفتن جمیع جهات، طرح‌ها و لوایح در صحن مجلس مطرح شود.

وی بیان کرد: امروز افرادی که در حال قانون‌گذاری در حوزه نهاد وکالت هستند، راجع به این نهاد مدنی اظهارنظر می‌کنند و درصدد تصویب قوانین هستند، شاید حتی یکبار هم قوانین مرتبط با وکالت را نخوانده باشند.

نسخه چی افزود: یکی از موضوعاتی که در مجلس مطرح می‌شد راجع به انحصارگر بودن کانون‌های وکلا بود، به این معنا که بسیاری از نمایندگان عنوان می‌کردند در کانون‌های وکلا انحصار وجود دارد و این کانون‌ها ورودی پذیرش کارآموز را محدود کرده‌اند، در حالی که اگر نمایندگان محترم به ماده یک لایحه استقلال کانون‌های وکلا مراجعه می‌کردند، ملاحظه می‌کردند که اساساً تعیین ظرفیت برای کارآموزان وکالت بر عهده کانون وکلا نیست، بلکه کمیسیونی متشکل از رئیس دادگستری استان، رئیس دادگاه انقلاب استان و نماینده‌ای از کانون تشکیل می‌شد و با توجه به پرونده‌هایی که در دادگستری مطرح بود و با توجه به ظرفیتی که دادگستری در جهت ارائه خدمات وکلا داشت، ما قادر بودیم تعداد محدودی وکیل بپذیریم.

رئیس کانون وکلای دادگستری قزوین خاطرنشان کرد: در توجیه قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار، نمایندگان مجلس عنوان کردند کانون‌های وکلا انحصارطلبند و اجازه ورود وکلا را محدود کرده‌اند، به همین دلیل قانون تسهیل را تصویب کردند، قانون تسهیل امروز برای کارآموزان وکالت بسیار مشکل ایجاد کرده و کارآموزان دچار آشفتگی در انجام تکالیف خود شده‌اند.

وی تصریح کرد: نمایندگان مجلس به‌عنوان وکیل ملت باید به قوانین و مقررات و مسائلی که راجع به آن‌ها اظهارنظر می‌کنند آگاه باشند و چنانچه راجع به موضوعی آگاهی ندارند با ذی‌نفعان آن موضوع مشورت کنند.

نسخه‌چی یادآور شد: اخیراً موضوعی در مجلس تصویب شد و مشکلات زیادی برای نهاد وکالت ایجاد کرد، طی چند روز گذشته طرحی در یک قانون غیرمرتبط با نهاد وکالت تحت عنوان طرح به‌کارگیری فارغ‌التحصیلان حقوق به‌عنوان نماینده حقوقی در شرکت‌های خصوصی بود که تصویب شد.

رئیس کانون وکلای دادگستری قزوین اظهار کرد: در اینجا هم شاهد بودیم با این قانون نظم و انضباط کانون در حال به هم ریختن است و آن افرادی که در قالب فارغ‌التحصیل حقوق در شرکت‌های خصوص فعالیت می‌کنند نه مالیات می‌دهند، نه نظارتی بر رفتار و عملکرد آن‌ها وجود دارد و از سوی دیگر در این فضای آشفته مالی که اغلب وکلای ما مشکلات مالی عدیده دارند، وضعیت کاری آن‌ها در تنگنا قرار می‌گیرد.

نسخه‌چی بیان کرد: موضوع دیگری که در مجلس شاهد آن بودیم و در حوزه قوانین وکالت در حال تصویب است، این است که مجلس چهره وکالت را از یک چهره قضایی به چهره اقتصادی تغییر داده است، یکی از مشاغلی که در اصل ۳۵ قانون اساسی نام برده شده، شغل شریف وکالت است و طبق اصول قانون اساسی دسترسی به وکیل مستقل و وکیل آزاد یکی از حقوق ملت محسوب می‌شود، یعنی این جایگاه به قدری مهم است که در فصل سوم قانون اساسی آمده و مردم باید دسترسی به وکیل مستقل و آزاد داشته باشند.

وی اظهار کرد: در سیستم‌های قضایی جهان اگر بخواهند سیستم قضایی یک کشور را ارزیابی کنند و نسبت به آرای آن کشور اعتباری قائل شوند، آن را با کانون وکلای مستقل می‌سنجند، یعنی اگر کشوری کانون وکلای مستقل نداشته باشند، آرای آن قابل اعتبار در سایر کشورها نخواهد بود.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین عنوان کرد: کانون‌های وکلا بر اساس مأموریت ذاتی خود با پذیرش کارآموزان وکالت و پرورش فارغ‌التحصیلان حقوق، نقش مهمی در توسعه خدمات حقوقی و دسترسی مردم به وکیل مستقل و آگاه و کاهش اطاله دادرسی ایفا می‌کنند.

نسخه‌چی بیان کرد: یکی از وظایف کانون‌های وکلا در جهت ارائه خدمات حقوقی، ارائه خدمات حقوقی رایگان و معرفی وکیل در قالب وکالت‌های تسخیری و معاضدتی و مشاوره حقوقی رایگان به افراد کم‌بضاعت است و توانسته زمینه دسترسی مردم به وکیل مستقل را فراهم کند.

بزرگ‌ترین ظلم به کانون وکلا، تغییر چهره کانون از امر قضایی به اقتصادی است

رئیس کانون وکلای دادگستری قزوین عنوان کرد: با تغییر چهره قضایی کانون‌های وکلا از امر قضایی به امر اقتصادی و اعمال فرمول‌های اقتصادی به کانون‌های وکلا، بزرگ‌ترین ظلم به کانون‌ها شده است، پس از اینکه چهره کانون وکلا را تغییر دادند ما شاهدیم موضوعات وکالت در قوانین غیرمرتبط و قوانین اقتصادی در حال تصویب است.

وی بیان کرد: ایرادات زیادی به قوانینی که در این حوزه طرح می‌شود از جهت غیرکارشناسی بودن و غیرمرتبط بودن قوانین و مقررات وارد است، متأسفانه این قوانین به‌صورت خلق‌الساعه و بدون مشورت مطرح می‌شوند، چند روز پیش هم شاهد بودیم پیشنهادی در صحن مجلس مطرح و همان‌جا تأیید شد.

نسخه‌چی خاطرنشان کرد: قانونی که به این شکل تصویب می‌شود، برخلاف سیاست‌های کلی نظام است و بسیاری از سیاست‌های کلی نظام را در جهت جلب مشارکت حداکثری ذی‌نفعان و نهادهای قانونی مردم‌نهاد، تخصصی و صنفی در فرآیند قانون‌گذاری و رعایت صلاحیت ذاتی قوای سه‌گانه نقض می‌کند.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین تأکید کرد: ما با مراجع عالی کشور مکاتبه کرده‌ایم و لازم می‌دانیم در چهارچوب قوانین و مقررات کشور این موضوعات را پیگیری کنیم و از نمایندگان مجلس نیز به‌عنوان وکیل و امین مردم انتظار داریم در تصویب قوانین موضوعات را به‌صورت کارشناسی بررسی کنند تا بتوانند قوانین جامع و کاملی را تصویب کنند.

سکوت دستگاه قضایی در مصوبات غیرکارشناسی مجلس، پذیرفته نیست

در ادامه این جلسه، محمد طایفه‌زرکش، نایب ‌رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین اظهار کرد: یکی از اهدافی که قوه قضائیه و نظام اسلامی به‌دنبال آن است، توسعه قضایی و اعمال حاکمیت قانون در کشور است، برای اینکه اعمال حاکمیت و توسعه قضایی به‌نحو کامل محقق شود ما نیاز به ۲ مؤلفه داریم.

وی افزود: اولین مؤلفه قوه قضائیه مستقل و قضات مستقل است تا در مواقعی که قانون توسط هر مقام و جایگاهی مورد تعرض قرار می‌گیرد، قوه قضائیه مستقل با قدرت و قاطعیت در مقابل هنجارشکنی بایستد و بتواند قانون را در کشور حاکم کند.

نایب ‌رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین عنوان کرد: دومین مؤلفه نیز وجود نهاد دفاعی مستقل در کشور در قالب کانون‌های وکلا یا مرکز وکلای قوه قضائیه است، برای اینکه توسعه قضایی محقق شود وجود نهاد دفاعی مستقل ضروری است، این نهاد دفاعی مستقل آثار متعددی از جمله تربیت وکلای شجاع، کارآمد، باسواد و تحویل این وکلا به جامعه را دارد.

طایفه‌زرکش بیان کرد: زمانی‌که وکیل وابسته به کانون و مستقل است، استقلال خود را خواهد داشت و به پشتوانه این کانون مستقل، شجاعانه از موکّل خود دفاع و با قانون‌گریزی و بی‌نظمی مقابله می‌کند و اگر ببیند احیاناً قاضی از حدود قانونی خود فراتر می‌رود به او متذکر می‌شود، این امر مستلزم این است که وکیل بداند مجموعه مستقلی از او حمایت می‌کند و اگر تخلف کرد آن مجموعه به تخلفات او رسیدگی می‌کند.

وی افزود: یکی از مؤلفه‌های توسعه قضایی وجود نهاد دفاعی مستقل است، متأسفانه در سالیان اخیر شاهد بودیم استقلال این نهاد مستقل به بهانه انحصارگری مورد هدف مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است، البته این انحصارگری بهانه‌ای بیش نیست، زیرا کسانی که ظرفیت پذیرش کارآموزان وکالت را تعیین می‌کنند، کمیسیونی است که یک نفر آن از کانون وکلاست و ۲ نفر دیگر شامل رئیس دادگاه انقلاب و رئیس‌کل دادگستری استان هستند.

طایفه‌زرکش تأکید کرد: به بهانه انحصارگری قانون تسهیل را مصوب کردند و بسیاری از کارآموزانی که از نظر علمی صلاحیتی برای ورود به کانون وکلا نداشتند را با قاعده‌ای تحت عنوان تراز در آزمون‌های فرمالیته و ضعیف وارد سیستم کردند که بی‌شک آثار آن سال‌های سال گریبان‌گیر جامعه خواهد شد.

این مسئول تصریح کرد: وکیلی که تسلط کامل بر مسائل قضایی و مسائل حقوقی ندارد چگونه می‌تواند از موکّلین خود در دستگاه قضایی دفاع کند؟ لازم است با تمهیداتی جلوی این موارد گرفته شود، چرا که این قبیل موارد جلوی استقلال کانون وکلا و تربیت وکلای زبده و مجرب را می‌گیرد، هر چه استقلال کانون وکلا نقض شود، اعتبار دستگاه قضایی و محاکم و آرای صادره پایین خواهد آمد.

وی تصریح کرد: انصافاً دستگاه قضایی در بیشتر موارد هم‌صدا با ما بوده و اقدامات مؤثری نیز در این زمینه انجام داده‌ است، اما به‌صورت موردی شاهد سکوت دستگاه قضایی هم بوده‌ایم، نهاد دفاعی مستقل و قاضی مستقل دو بال فرشته عدالت هستند که باید با یکدیگر همگام شوند تا این فرشته به پرواز در آید، شکستن یک بال باعث می‌شود بال دیگر هم ناکارآمد شود، همه باید تلاش کنیم توسعه قضایی به‌نحو کامل اجرا شود.

هشدار درباره اخراج کانون وکلای دادگستری ایران از  IBA

در ادامه این نشست  سید محسن خطیبی عضو هیات مدیره کانون وکلای دادگستری استان قزوین اظهار داشت: شد: در صورت نقض استقلال کانون وکلا، ما به‌راحتی از عضویت جهانی ( IBA کانون وکلای بین‌المللی) خارج خواهیم شد، چون ما دیگر وکیل مستقل نیستیم و آنجا وکیل مستقل را شناسایی می‌کنند.

خطیبی در ادامه با اشاره به اینکه دیدگاه نمایندگان مجلس در وضع این مصوبات اقتصادی است، اظهار کرد: ما از نمایندگان مجلس تقاضای گفت‌وگو و مباحثه کارشناسی داریم که متأسفانه تا امروز این موضوع اتفاق نیفتاده است.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 3]
لینک کوتاه : https://scoda.org/?p=41816

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0
تماس باما